Szerzői jogsértések és azok következményei

Tisztelt Kollégák!

A Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesülete a Révész Tamás (Biztonság Autósiskola), valamint az S.O.S. Autósiskola Kft. kérésére megjelentetett közleményekkel, továbbá az E-Educatio Információtechnológia Zrt. „Fellépés a szerzői jogsértések ellen” című állásfoglalásával kapcsolatban az alábbi véleményt és összegzést fogalmazza meg, amelyet szíves figyelmetekbe ajánlunk.

Activity of NXL104 in combination with β-lactams against genetically characterized Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae isolates producing class A extended-spectrum β-lactamases and class C β-lactamases. In post-marketing period, there was one case of elevated blood pressure in a patient using the ophthalmic vasoconstrictor tetrahydrozoline hydrochloride while taking rasagiline. Biktarvy and certain seizure medications Biktarvy is not usually recommended for use with certain seizure medications 온라인 약국. An aminoglycoside in combination with a beta-lactam for 6 weeks is also recommended for endocarditis due to non-HACEK gram-negative microorganisms.

A múlt évben – felismerve a probléma jelenlétét és jelentőségét szakmánkban – behatóan foglalkoztunk a szerzői jogok tiszteletben tartásának kérdéseivel. Megkérdeztük az ügyben érintett hatóságokat és piaci szereplőket egyaránt és a tőlük kapott visszajelzéseket is felhasználva a megfelelő tájékoztatással

Szerzői Jogsértések
Szerzői Jogsértések – Hatóságok És Intézmények Állásfoglalásai
Szerzői Jogsértések – Tananyagfejlesztő És Kiadó Cégek Állásfoglalásai, Etikai Kódex

felhívtuk a figyelmeteket arra, hogy a nem jogtiszta tananyagok, tansegédletek, számítógépes programok használata, azon túl, hogy jogilag és etikailag helytelen és kockázatos, szakmai szempontból is kifejezetten káros. Ennek megfelelően egy, a szerzői jogok tiszteletben tartására vonatkozó ponttal kiegészítettük az autósiskolai etikai kódexünket (http://szakoe.hu/kozlemeny-a-gepjarmuvezeto-kepzo-autosiskolak-etikai-kodexenek-modositasarol/), melyet a kódexet elfogadó nagyszámú iskola jóváhagyólag tudomásul is vett.

Sajnos az elmúlt hetekben – egyebek mellett a Tőletek érkező jelzések alapján is – azt tapasztaltuk, hogy a járművezető-képzés területén szerzői jogsértések továbbra is előfordulnak. Másrészt azt is érzékeljük, hogy a szerzői jogtulajdonosok, kiadók részéről – ahogy ezt tavaly már jelezték is – szigorodik a jogsértésekkel szembeni fellépés.

Erre utal, hogy a közelmúltban két autósiskola is – két egymástól független bírósági eljárásban kötött egyezségben vállalt kötelezettségének eleget téve – a SZAKOE-hez, mint a járművezető képzés legjelentősebb érdekképviseleti szervezetéhez fordult azzal a kéréssel, hogy hírportálunkon a szerzői jogsértésük miatt a közleményeiket tegyük közzé.
Ezeknek a kéréseknek eleget tettünk:

A jogsértés elismerésével kapcsolatos nyilatkozatokat a két autósiskola a saját honlapján is közzétette, illetve azok megjelentek az érintett szerzői jogtulajdonos, az E-Educatio Zrt. honlapján is.

Érdemes egyébként elolvasni az E-Educationak a jogsértésekkel kapcsolatosan kiadott közleményét is, amely újfent rávilágít arra, hogy a vonatkozó jogszabályok szigorúsága miatt tulajdonképpen csekély tisztességtelen haszonért cserébe is milyen jelentős kockázatot vállal a jogsértő. Ugyanis már viszonylag kis értékek esetén is bűncselekménynek minősül a szerzői jogsértés, ami feljelentés esetén a NAV Nyomozóhatóság vizsgálatát vonja maga után, annak minden közvetlen és járulékos következményével és kellemetlenségével.

Ezért azt javasoljuk, hogy a legfrissebb események és a tavaly általunk közreadott információk tükrében hozzatok megfontolt és helyes döntéseket azzal kapcsolatban, hogy milyen tananyagokat, tansegédleteket alkalmaztok oktatási tevékenységetek során.

Üdvözlettel

Huszti László
SZAKOE elnök