Kökény rendszerrel kapcsolatos igények

Kedves Kollégák!

Közel két hónap telt el a Kökény rendszer bevezetése óta, s bár több, a használatot segítő fejlesztés történt, továbbra is számos észrevétel, kifogás vagy éppen javaslat fogalmazódik meg a szakmában a rendszer működésével, jobbításával, javításával kapcsolatban.

Ígéretünknek megfelelően összegyűjtöttük és rendszereztük azokat a jobbítási javaslatokat, igényeket, melyeket felénk megfogalmaztatok. Ezekről igyekeztünk folyamatosan egyeztetni a KAV-val, és azt tapasztaltuk, hogy – fejlesztéssel vagy felhasználói tanácsadással – az alábbi esetekben már sikerült megoldást találni az igények teljesítésére:

 • A szakoktató már tudja listázni és táblázatos formában továbbfeldolgozni, továbbküldeni az adott hónapban levezetett, véglegesített óráit.
 • Bár a vizsgaidőpontok foglalásánál nem lehet alapbeállításként rögzíteni a kizárólag vagy leggyakrabban használt vizsgahelyszínt, a legördülő mezőből választásnál sokkal gyorsabb lehet a helyszín első néhány betűjének begépelése az adatbeviteli mezőbe.
 • Felmerült a kérdés, hogy a gépkezelő tanfolyamon a felmentett tanulót hogyan kell rögzíteni a foglalkozás névsorának elektronikus jelentése során (nincs felmentett gomb, a tanuló viszont megjelenik a névsorban). Hiányzóként lehet rögzíteni, s ha a felmentést elfogadja a KAV, akkor a hiányzás rögzítése természetesen nem vezet semmilyen hátrányhoz a tanuló szempontjából.
 • Kérdés volt az is, hogy az elméleti és gyakorlati vizsgáknál utólag is látható legyen, hová, melyik vizsgahelyre történt a foglalás. Ez az adatközlő e-mailben, az Adatközlés menüpontban (Vizsgaidőpont foglalva) vagy a Vizsgaidőpontoknál megtalálható.
 • Igény van arra is, hogy a vizsgára jelentett, foglaláskor megadott járműrendszámot lehessen később is látni, esetleg akár módosítani is. Erre a Vizsgaidőpontok menüpontban, a Vizsgaidőpont részleteinél van lehetőség az adott vizsgázó kiválasztása után.

A fentieken túl fennmaradt ugyanakkor egy másik halmaza a kéréseiteknek, melyek egyelőre még nyitottak, ezeket az alábbiakban összefoglaltuk, s mint a szakmából érkező nyitott igényeket jelen értesítésünkkel egyidejűleg megküldjük a KAV ügyvezetőjének.

 • Fontos lenne a vizsgaidőpontok foglalásához legalább egy olyan előnézet, naptárnézet amely alapvető tájékoztatást ad arról, hogy hol lehet, hol érdemes keresni adott vizsgahelyszíneken szabad, foglalható vizsgaidőpontokat keresni.
 • A program figyelje és akadályozza meg, hogy a szakoktatónak egy időpontra több elfoglaltságot is tervezzenek (oktatást saját magának, vizsgát a képzőszervek által, ami akár több képzőszervet is jelenthet, ha több helyen is dolgozik).
 • Ha több tanulónak szerveznek egymást követő gyakorlati vizsgát ugyanazzal a szakoktatóval, akkor ne a tanulók nevének ABC sorrendje döntse el, hogy ki jön hamarabb és ki később.
 • Vizsgaidőpont foglalásnál a vizsgahelyek megadása lehetőség szerint már a folyamat elején is tartalmazzon pontos címet.
 • A nap végén, mobiltelefonon három kattintásból (Gyakorlati vezetési óra/Múltbéli vezetési óra/Szűrés (Véglegesítendő órákra)) lehet eljutni az aznapi véglegesítendő órák listájához. Vizsgálják meg egy egygombos elérés lehetőségét!
 • Az elmaradt, illetve tervezettnél rövidebb vezetési óráknál a lehetséges indoklások listájából több életszerű helyzet leírása vagy egyértelmű megnevezése hiányzik (pl. tanuló késik, nem jelenik meg, extrém időjárási viszonyok – főleg motorosoknál stb.).
 • Pontos és részletes információ, értesítés (mind a lefoglalt vizsgaidőpontról, mind a vizsga eredményéről) álljon a képzőszerv rendelkezésére a szeves pótvizsgázóról akkor is, ha a vizsgadíjat maga fizeti és az időpontot magának foglalja. Az természetesen legyen felismerhető, hogy ezt a vizsgaidőpontot a tanuló magának foglalta és fizette.
 • Hasznos lenne, ha az oktató kapna a rendszerből értesítést a részére a képzőszerv által lefoglalt vizsgaidőpontokról.
 • Az iskolai gyűjtőszámla egyenlegváltozásának nyomonkövetése nehézkes:
  • pillanatnyi egyenleg látszik, egy visszatekintő időszak elejének egyenlege viszont nem,
  • a befizetések, lekötések és a számlák csak külön listázhatók és exportálhatók, egyben nem,
  • ráadásul a lekötések esetén, vagy csak az aktív és törölt (visszaírt) lekötések, vagy csak a teljesítésbe átment lekötések listázhatók és exportálhatók egyidejűleg.

Jó lenne, ha a lekötések esetében az összes státusz egyszerre is lekérdezhető és exportálható lenne, illetve, ha a képzőszerv egy adott időszak (lehet akár fix is, például heti, havi) gyűjtőszámla mozgásait (előjelhelyesen) és az abból adódó egyenlegváltozást egy kimutatásban láthatná. Fontos, hogy az Excel-exportokban a számok (pénzösszegek) formátuma tegye lehetővé az egyszerű további feldolgozást, számításokat.

 • Az egyes számlák mögötti részletek (tanuló, tanulóazonosító, tétel, vagyis, hogy miből vizsgázott, vizsgadíj vagy más díj összege) most csak számlánként, egyesével kérhetők le. Hasznos lenne, ha ez a kimutatás egy-egy időszak (lehet fixált is, például heti vagy havi) valamennyi számla mögöttes tartalmára egyszerre lekérhető, kiexportálható lenne. Ebben az esetben – az eddigi adattartalmat is megtartva – nyilván a tételsoroknak tartalmaznia kell visszahivatkozást az érintett számla számára is, valamint esetleg jó lenne néhány további adatot is látni a táblázatban (pl. vizsga helyszíne, időpontja).
 • Mielőbb biztosítsák az adatkapcsolatot (interfészeket) a Kökény rendszer és az autósiskolai ügyviteli rendszerek között, hogy az ügyintézés legalább a korábban megszokott színvonalú, sőt – tekintettel a teljesen új fejlesztésű szoftverre – inkább annál is egyszerűbb, gyorsabb, gördülékenyebb lehessen.
 • Lehetőség szerint több vizsgajegyzőkönyvet tartsanak egyidejűleg nyitva a képzőszervek számára, hogy nagyobb biztonsággal és nagyobb választékból lehessen időpontokat foglalni.

A további fejleményekről természetesen beszámolunk majd.

Baráti üdvözlettel

Huszti László
SZAKOE elnök