Változó adószabályok

The financial report. A workplace of the financier

2022. július 12-én a parlament gyökeresen új szabályokat vezetett be a kisadózó vállalkozások tételes adójával (KATA) kapcsolatban, amelyek gyakorlatilag szeptember 1-től hatályba is lépnek. A változások számunkra legfontosabb pontja, hogy – a taxisok kivételével – ebben az adózási körben nem maradhat olyan egyéni vállalkozó, aki nemcsak magánszemélyeknek, hanem vállalkozásoknak is (a mi esetünkben pl. az autósiskoláknak) is végez szolgáltatást.

Az egyéni vállalkozók számára – az adóterhelést és az adminisztráció egyszerűségét tekintve legkedvezőbbnek tűnő – következő szóba jöhető adózási forma az átalányadózás, amely a bevételből az Szja törvény által lehetővé tett fix költséghányad levonása után keletkező jövedelemre határoz meg személyi jövedelemadó, illetve járulékfizetési kötelezettséget.

A szakoktatók esetében az alkalmazható költséghányad 40%-os, így viszont egy éves 12 millió forint árbevételű vállalkozó összes adó- és járulékterhelése a korábbi katás érték több, mint négyszeresére, hárommillió forint közelébe emelkedik. Ráadásul az adózási forma adminisztrációja (adó- és járulékbevallások, változó befizetési kötelezettségek, pénztárkönyv vezetés, bejövő számlák gyűjtése stb.) is bonyolultabb, így a KATA-val szemben minden bizonnyal könyvelő igénybevételét is szükségessé teszi. Fontos sajátossága ennek az adózási formának az is, hogy bizonyos tevékenységek (így pl. taxis személyszállítás, egyéb szárazföldi személyszállítás, közúti árufuvarozás) végzése esetén az alkalmazható költséghányad 80%-ra emelkedik, s így a KATA-hoz képest az adó és járulékterhelés – 12 milliós árbevételnél – már csak kb. 600 ezer forinttal (vagyis hozzávetőlegesen a kétszeresére) növekszik.

Érdekképviseletünk tovább tanulmányozza a változást és a lehetőségeket és szándékunkban áll igen rövid határidőn belül bejelentkezni az illetékes szervezetekhez, elsősorban Magyarország Kormányához olyan javaslatokkal, melyek reális indokok alapján legalábbis csökkenthetővé tennék a terhek növekedését. Álláspontunk széles körű megalapozásához egy kérdőív formájában kikérjük a szakoktatók véleményét.

Huszti László

SZAKOE elnök