Szerzői jogsértések

Tisztelt Kolléga!

A Szakoktatók Országos Érdekvédelmi Egyesületének alapvető célkitűzései közé tartozik, hogy a hazai közlekedési szakember-, valamint járművezető-képzés színvonalának emelése és megbecsültségének növelése mellett, illetve éppen ezek érdekében erősítse és támogassa a tisztességes piaci magatartás érvényesülését.

Sajnálatos módon a nyomtatott és elektronikus elméleti tananyagokra, tansegédletekre és tesztprogramokra vonatkozóan számos jelzést, megkeresést kaptunk olyan visszaélésekről, melyek során egyes autósiskolák nem jogtiszta, illetve jogsértő módon felhasznált tananyagokat alkalmaznak képzési tevékenységük során. Ezzel versenyhátrányt okoznak a tisztességes piaci szereplők részére és jogsértő folyamatba (pl. szerzői jogsértés) vonják be a képzésben részt vevő tanulókat.

Célunk, hogy a hozzánk érkezett megkeresésekre korrekt, szakszerű válaszokat adjunk, illetve intézkedéseket javasoljunk a jogszerűtlen, piackárosító magatartás megakadályozása és a szakma megtisztulása érdekében. Ezért a szakma szereplőinek és a megfelelő szakmai szervezetek, hatóságok, többek között a Nemzeti Közlekedési Hatóság (járművezető képzés irányítása, felügyelete), a Gazdasági Versenyhivatal (a piaci verseny tisztasága felett őrködő szervezet) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (szerzői jogsértések esetén nyomozati jogkörrel rendelkező hatóság), bevonásával egyeztetéseket folytatunk.

A szakma korrekt felvilágosítása érdekében felkérjük az iskolavezetők és szakoktatók rendszeres továbbképzését végző képzőszerveket, hogy a soron következő továbbképzés keretében adják át a résztvevőknek a tananyagok felhasználásával kapcsolatos legfontosabb jogi és szakmai ismereteket. Álláspontjuk, javaslataik kikérése céljából megkeressük a járművezető képzés területén tevékenykedő legfontosabb tananyag fejlesztő és kiadó cégeket is.

Természetesen Tőletek is várjuk a kérdéskörrel kapcsolatos észrevételeket, véleményeket, javaslatokat. Erőfeszítéseink eredményeiről rövidesen beszámolunk majd.

 

Üdvözlettel:

Huszti László
SZAKOE elnök
info@szakoe.hu