Leggyakoribb kérdések

Kedves Kollégák!

Engedjétek meg, hogy tegezzelek Benneteket, hiszen pályafutásom huszonöt éve során minden kollegámmal tegeződtem.

Az elmúlt időszakban nagyon sokan kerestetek meg a Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesületének elnökeként a kérdéseitekkel. Mivel nyilvánvalóan látszik, hogy nem tudok ennyi megkeresésre egyénileg válaszolni, ezért engedjétek meg, hogy a legtipikusabb kérdésekre ebben a formában válaszoljak.

Kell-e tagdíjat fizetni a SZAKOE-nek?

Nem. A SZAKOE önkéntes adományokból és pályázatokból tartja fenn magát, és nem tartanánk sem hitelesnek, sem etikusnak, ha díjat kérnénk tőletek a közös gondolkodásért.

Miért jó, miért kell az Etikai Kódex?

Több szakma, hivatás képviselői (pl. rendőrök, újságírók, bírók, vadászok) megfogalmazták a saját etikai kódexüket. Úgy gondoljuk, hogy a hivatásunkra jellemző és követendő speciális értékeinket – azaz a „helyes irányt” – érdemes a mi szakmánkban is megfogalmazni. Tesszük ezt abban a reményben, hogy az összetartozás, a közös gondolkodás és célok segítenek közös problémáink mielőbbi megoldásában.

Miért kell két Etikai Kódex?

A közös célok és az elérésükhöz vezető út, ugyan kismértékben, de különböznek a munkáltatók (iskolák) és a munkavállalók (oktatók) szemszögéből.

 

Mit tegyek akkor, ha most még nem tudom maradéktalanul betartani az Etikai Kódexben foglaltakat?

Ahogy az ismert mondás is tartja, „a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik”. Úgy gondolom, hogy a kérdés feltételével már meg is van az első lépés. A SZAKOE elnökeként kijelentem és garantálom, hogy hat hónapig a SZAKOE Etikai Bizottsága nem indít etikai eljárást. Teszem ezt azért, mert ismerem és tisztában vagyok az iskolák és oktatók nehéz helyzetével és ennek főbb okaival. Továbbá a SZAKOE-nak nem célja, és nem is lehet célja, hogy a jelenleginél is még nehezebb helyzetbe hozza az iskolákat és az oktatókat. Hiszek továbbá abban, hogy ha kellően sokan indulunk az Etikai Kódexekben kitűzött irányba, akkor sikerül megoldani közös problémáinkat, és úrrá lehetünk a jelenlegi áldatlan helyzeten.

Nem ütközik az Etikai Kódexben szereplő minimális munkadíj elfogadása a versenyjogba?

Nem. Először is nem a tanulói óradíjakat – azaz a szolgáltatás minimális díját – kívánjuk kitűzni, hanem az oktatói minimum óradíjakat – azaz a munkadíj-minimumot. Hiszen nem gondoljuk azt, hogy például a rezidensek, a tanárok vagy a vasutasok kartelleznének, amikor a megélhetésükhöz, tisztességes munkavégzésükhöz szükséges minimális jövedelmükért küzdenek. És ugye nem sértenek versenyjogot a kórházak, az iskolák vagy éppen a MÁV, amikor ezt a jogos igényt elismerik.

Miért csak  5 liter (95-ös) üzemanyag árának megfelelő minimum munkadíjat tűztünk ki célul pl. a „B” kategória esetén?

Talán ennél a pontnál vitatkoztunk a legtöbbet, de végül is ez lett a konszenzusos eredmény. Elfogadva a többségi álláspontot – és egyetértve a jogos kritikákkal – úgy gondolom, hogy ez is csak az „első lépés” a helyes úton. Egyetértek azok véleményével, akik azt mondják, hogy jelenleg minimum 4.000 forintot kellene kapnia minden oktatónak a tisztességes munkájáért. De igazuk van azoknak is, akik azt mondják, hogy ehhez előbb nekünk is meg kell változnunk, másképpen kell gondolkodnunk, és meg kell reformálnunk a szakmánkat. Úgy gondolom, hogy ha összefogunk, akkor van esélyünk arra, hogy a két álláspontot fedésbe hozzuk.

Miért vállaltad el az e-Edu Autósiskola vezetését?

Amikor megkeresett a cég (http://www.e-edu.hu), hogy vállaljam el az iskola vezetését, lehetőségem volt megismerni a cég és a vezetők pozitív értékrendjét és célkitűzéseit, továbbá a rendelkezésre álló „csúcs” technológia által nyújtott előremutató lehetőségeket. Úgy gondoltam – és az elmúlt idő csak megerősített ebben –, hogy az e-Edu iskolavezetőjeként – a személyes karrieremen túl – ténylegesen hozzá tudok járulni a szakma megújulásához és az e-Eduval együttműködni kívánó iskolák és oktatók tisztességes boldogulásához.

A SZAKOE együttműködik-e más érdekképviseletekkel, érdekképviseleti szövetségekkel?

Igen. Mindenkivel együttműködünk, akivel azonosak a főbb értékeink, és hajlandó hozzájárulni a szakma – az Etikai Kódexben is megfogalmazott – pozitív megújulásához.

A vizsgabiztosoknak (VIBI) miért nem készült Etikai Kódex?

Mivel minden vizsgabiztos kolléga korábban oktató is volt, és végzettségét tekintve biztosan most is az (csak gondoljunk arra, hogy automatikusan megkapják a továbbképzésen az oktatói igazolást is), ezért minden VIBI-re is számítunk az Etikai Kódexet elfogadók és a szakmáért tenni akarók közösségében.

Remélem, sikerült megválaszolnom a legtipikusabb kérdéseiteket. Kérlek, ha egyetértetek az Etikai Kódexben foglaltakkal és azzal az iránnyal, amit kijelöl, akkor csatlakozzatok az elfogadók táborához.

Végezetül – sajnos nem nekem jutott eszembe – azt az ötletet kaptuk, hogy jó lenne, ha az Etikai Kódexet elfogadók kapnának valamit, amiről láthatóvá válik az összetartozásunk. Átgondoltuk a javaslatot, és – mivel mindnyájunk közös munkaeszköze az autó – készítettünk egy olyan matricát, amelyet az üvegre belülről lehet felragasztani. Ha elfogadtad az Etikai Kódexet, és szeretnél kapni egy matricát, akkor légy szíves küldd el az info@szakoe.hu e-mail címre a postai címedet és a regisztrációkor kapott azonosítódat, és postán elküldjük számodra. Természetesen a matricáért nem kell – és nem is lehet – fizetni, mivel kereskedelemben nem kapható, és a valódi értéke az, hogy egy „új irányt” jelképez.

szakoe_matrica

Köszönöm megtisztelő figyelmeteket, további jó munkát és egészséget kívánok.

 

Üdvözlettel:

 

Huszti László

elnök

www.szakoe.hu