Elindult az elméleti vizsgáztatás

Tisztelt Kollégák!

2015. január 12-én újraindult a közúti járművezetők hatósági elméleti vizsgáztatása, és ezzel debütált a röviddel karácsony előtt bejelentett új kérdésbank. Ezzel kapcsolatban nagyon sok levelet kapok, jellemzően három témakörre bonthatóak a kérdések.

  • Hogyan juthatnak a kérdésbankhoz az iskolák és a tanulók?
  • Konkrét észrevételek, javaslatok a kérdésbankkal kapcsolatban.
  • A tavaly végzett tanulók felkészítése az új kérdésekre.

A SZAKOE párbeszédet folytat a kérdésbank tulajdonosával, és tájékoztatta az elméleti szakoktatók kéréséről, illetve aggályairól a „hogyan tovább elméleti oktatás” kérdésében. A megbeszélések remélhetőleg rövidesen eredményesek lesznek, és továbbra is biztosítani tudjuk majd, hogy elérhető legyen a teljes kérdésbank.

Köszönettel veszem a kérdésbankkal kapcsolatos észrevételeiteket, javaslataitokat is, melyeken kivétel nélkül érezhető az elméleti szakoktatók hozzáértése, elhivatottsága. Ezeket a javaslatokat, észrevételeket összegezzük és természetesen eljuttatjuk az illetékesekhez.

A tavalyi tanulók felkészítésére engedjétek meg, hogy egy konkrét példát hozzak fel.

Szegeden a Bodó Autósiskola tanulói voltak az új év első vizsgázói. Malachowszky György iskolavezető kollégánk elmondta, hogy az új vizsgakérdések alkalmazásának röviddel karácsony előtt történő bejelentése számukra is okozott némi fejfájást, mivel jó néhány tanulójuk várta lezárt elméleti képzéssel a háta mögött a januári vizsgát. Az elméleti vizsgára váró 18 főt értesítették a változásokról, és felhívták a figyelmüket, hogy a SZAKOE honlapján módjukban áll az új tesztkérdéseket gyakorolni. Malachowszky György iskolavezető kollégánk rutinját bizonyítja, hogy semmit nem bízott a véletlenre, ezért a vizsga előtt konzultációt is biztosított a tanulóknak. Az eredmény nem maradt el a 18 vizsgázóból (2 pótvizsga) 16 vizsgázó sikeres vizsgát tett.

Még egy rövid gondolatot engedjetek meg. A Tőletek kapott levelek egyre komolyabb szakmai elhivatottságról tesznek tanúbizonyságot, amit külön köszönök.

Továbbra is várom az új vizsgakérdések bevezetésével kapcsolatos véleményeteket és javaslataitokat.

Üdvözlettel

Huszti László
SZAKOE elnök