Bővült a gazdaságvédelmi mentőcsomag kedvezményezetti köre

Kedves Kolléga!

A járványügyi veszélyhelyzet meghirdetését követően tavaly több alkalommal is azzal a kéréssel fordultunk Magyarország Kormányához, hogy a gazdaságvédelmi mentőcsomag keretében a kritikus helyzetbe került vállalkozók és vállalkozások számára biztosított adó- és járulékfizetési kedvezményeket a járművezető-képző szakmára (járművezető-oktatás – TEÁOR szám 8553) is terjessze ki. Ez akkor sajnos elmaradt.

Nyilván annak örültünk volna leginkább, ha az idén ilyen intézkedésekre már nem lesz szükség. A járványügyi helyzet azonban sajnos most újabb, jelentős korlátozásokat tett szükségessé, melyek értelmében többek között szünetel a vizsgáztatás és a felnőttképzésben (így a járművezető-képzésben sem) nem lehet kontaktórás foglalkozásokat (tantermi elméleti tanfolyam és gyakorlati képzés) tartani.

Ezúton szeretnénk tájékoztatni titeket, hogy a 485/2020. (XI.10.) Korm. rendelet márciusi módosításaival együtt már számunkra is kedvező változások lépnek életbe, melyek a következők:

  • A rendeletbe újonnan felvett kedvezményezett tevékenységet tényleges főtevékenységként végző egyéni és társas vállalkozók mentesülnek 2021. március hónapra a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség alól (a munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személyek, illetve adott esetben magának az egyéni vállalkozónak a vonatkozásában).         

Tényleges főtevékenységnek az a tevékenység minősül, amelyből a vállalkozásnak 2020. november 11-ét megelőzően a legtöbb árbevétele származott és ez elérte az összes árbevétel 30%-át.

A Szocho mértéke a bruttó bér 15,5 %-a. Elengedését a március havi járulékbevallás keretében lehet igényelni.             

  • Az újonnan felvett kedvezményezett tevékenységeket főtevékenységként végző vállalkozások a márciusi bérek vonatkozásában március 31-ig bértámogatásra is igénylést adhatnak be a területileg illetékes kormányhivatalnál, amely a támogatás folyósításáról nyolc napon belül dönt. A támogatás mértéke a munkavállalók bruttó bérének 50 %-a, maximum személyenként 251.100 Ft. A támogatással kapcsolatban érdemes alaposan tanulmányozni a feltételeket (pl. foglalkoztatás fenntartása legalább április 30-ig), mert bizonyos esetekben a vállalkozásnak akár visszafizetési kötelezettsége is keletkezhet.  
  • A járművezető szakoktatók döntő többsége szempontjából kétségtelenül a KATA fizetési kötelezettség alóli mentesítés a legfontosabb kedvezmény. 2021. márciusára mentesülnek ugyanis a tételes adó (főállású kisadózó egyéni vállalkozás esetén 50.000 Ft) megfizetése alól a járművezetés oktatást (TEÁOR 8553) végző kisadózó vállalkozások is – feltéve, hogy azok már február hónapban is kisadózóként működtek. A kedvezmény nem befolyásolja a társadalombiztosítási és a munkaerő piaci ellátásokra való jogosultságot, illetve összegüket, s nem csökkenti a pluszadó éves értékhatárát (12 millió Ft felett 40 %) sem.        
    A kedvezményezett tevékenységnek ez esetben nem kell főtevékenységnek lennie, elég, ha az szerepel a tevékenységjegyzékben. A kedvezményt külön igényelni nem kell. KATA-s adózok esetében a NAV a 2021. márciusi hónapra vonatkozó tárgyhavi tételes adó összegét automatikusan fogja az adófolyószámlán törölni. Ezt 2021. április 12-ig fogja előírni és egyidejűleg automatikusan törölni a jogosultaknál, így azt befizetni sem kell.

Fentiekkel kapcsolatban talán hasznos segítség lehet, ha megmutatjuk, hogyan tudod KATA-s adószámládat a legegyszerűbben ellenőrizni:

  1. Menj fel a https://ebev.nav.gov.hu/ oldalra. Kattints a bejelentkezés KAÜ-vel gombra.
  • Jelentkezz be (pl. ügyfélkapus felhasználóneveddel és jelszavaddal).
  • Az eBEV portálon kattints a következő menüpontra: Szolgáltatások à Adószámla- és pótlékadatok à Adószámla
  • Ezt követően egy új lekérdezést kell elindítani, majd a kis idő múlva elkészülő adóegyenleg dokumentumot pdf formátumban tudod letölteni. A dokumentumban több adónem összegzése is szerepelhet. A kisadózó rész kb. így fog kinézni (a példában egy mellékfoglalkozású kisadózó esetére):

A baloldalon található adatok az adóhatóság kiírásait, a jobboldalon levő adatok pedig a pénzmozgásokat (praktikusan a befizetéseid) jelentik.

A márciusi kiírás 2021. április 12-ével fog megtörténni. A NAV kiírja, de azonnal jóvá is írja, abban az esetben, ha a kedvezményezett tevékenységi köre szerepel a kisadózó tevékenységi jegyzékében, így nem fog keletkezni arra a hónapra tételes adófizetési kötelezettség.


Jó egészséget és mielőbb jó munkát is kívánunk!

Üdvözlettel

Huszti László
SZAKOE elnök