Autósiskolák összehasonlítása

jogsitnekem-777x437-2

Tisztelt Kollégák!

Az elmúlt hetekben munkánkkal kapcsolatban érdekes kezdeményezés látott napvilágot. www.jogsitnekem.hu címen új honlap indult, amely nem kisebb célt fogalmazott meg, mint az autósiskola-választás megkönnyítését a leendő tanulók számára. Mi tagadás, a választás valóban nem egyszerű feladat, hiszen közel ezer autósiskola kínálja szolgáltatásait az országban különböző színvonalon és különböző üzleti modelleket, árazási rendszert alkalmazva. Ráadásul a képzés, a vizsgák és az egyéb követelmények (orvosi alkalmasság, elsősegély vizsga) számos előfeltétel és körülmény függvényében alakulnak. A képzés teljes időtartama, valamint költsége pedig már csak azért sem becsülhető meg megnyugtató pontossággal, mert nehezen prognosztizálható, hogy a tanulónak hány gyakorlati órára lesz szüksége és hányadik lesz a sikeres vizsgája (amiből általában többféle is van). Ebben próbálnak segíteni néhány éve a jogalkotó és a közlekedési hatóság által bevezetett fogyasztóvédelmi mutatók (ÁKÓ, VSM és KK), de az igazat megvallva ezeket is tudni kell olvasni, illetve értelmezni, hogy kitűzött céljukat elérjék.

Tehát valóban jól jöhet minden segítség, amikor a laikus fogyasztó (aki ráadásul az esetek többségében életében csak egyszer szerez jogosítványt) nekivág a folyamatnak. A honlap megalkotója, Gulyás Attila (akiről annyit tudunk még, hogy maga is nemrég vágott bele a jogosítványszerzésbe és egyébként egy neves tanácsadó cégnél dolgozik), ennek megfelelően komoly adatbányászati és –elemzési eszköztárt vetett be annak érdekében, hogy a nap végén akár az autósiskolák közötti rangsor(ok) felállításával is segítse a tanulók választását. És talán innen válik veszélyessé a mutatvány. Viszonylag hamar megjelentek az oldalon az autósiskolákat sorrendbe állító listák és az őket megkülönböztető minősítések, besorolások. Addig talán nincs is nagy gond, amíg a hatóság által rendszeresen közzétett ÁKÓ és VSM listák tallózásában próbál valaki segítséget nyújtani, feltéve, hogy azt pontosan teszi. Amint viszont újabb és újabb, „keményebb” és „puhább”  paraméterekkel egészül ki egy ilyen rendszer, és válik egyre komplexebbé, úgy felerősödhet az aggodalom, hogy az értékeléssel sikerül-e megmaradni az objektivitás talaján.

Ennél már csak egy rosszabb történhet, ha egy ilyen rangsorban az elfoglalt hely függvényévé válik annak, hogy ki fizet több vagy kevesebb pénzt az adott médium üzemeltetőjének. Nos, a jelzéseitek alapján ez is bekövetkezett. Az elmúlt napokban többen jeleztétek, hogy autósiskolátok megkeresést, ajánlatot kapott a jogsitnekem.hu-tól, illetve Gulyás Attilától. (Azt még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy milyen cég vagy szervezet áll az oldal mögött.) Az ajánlat hirdetési, illetve adathitelesítési lehetőséget kínál – természetesen pénzért – és ezt ráadásul és sajnálatos módon összefüggésbe hozza a rangsorban elérhető helyezéssel is.

Magunk is úgy gondoljuk, hogy fontos a tanulók objektív tájékoztatása, döntésük alapos és pártatlan segítése, támogatása abban, hol és hogyan kezdjék meg tanulásukat. Ebben kétségtelenül lehet és kell támaszkodni azokra a nyilvánosan is elérhető adatokra, amelyek valóban jellemzik egy-egy képzőszerv működését. Ugyanakkor megítélésünk szerint ezt a tevékenységet a leghelyesebb nonprofit alapon, teljesen pártatlanul és függetlenül végezni, hogy a legcsekélyebb gyanú se vetődhessen fel a tekintetben, hogy bármelyik érdekelt képzőszervnek lehetősége van a potenciális tanulóknak nyújtott információk befolyásolására.

Érdeklődéssel várjuk a fentiekre vonatkozó véleményeteket, álláspontotokat, melyeket összegezve újra jelentkezünk majd ebben a témában.

Üdvözlettel

Huszti László
SZAKOE elnök